“Schimbarea. Are puterea de a ridica, a vindeca, a stimula, a surprinde, a deschide noi usi, a aduce experiente noi si emotie in viata. Cu siguranta, merita riscul.”
Leo Buscaglia
  Program de Management al Schimbarii pentru a atenua reticenta angajatilor la tehnologii noi.
Managementul Schimbarii, Different IT Consulting
Managementul schimbarii inseamna:
Coordonarea procesului de implementare a schimbarilor majore in IT, procese de business, structuri organizationale pentru a reduce riscurile, costurile si pentru a optimiza beneficiile schimbarii. Managementul schimbarii se concentreaza pe rezolvarea problemelor de discomfort traite de angajatii unei organizatii in momentul introducerii unor noi procese sau tehnologii.

Schimbarea organizationala
Orice schimare in cadrul unei organizatii este un aspect important care necesita o foarte atenta abordare.
Este adevarat ca atunci cand o organizatie se confrunta cu schimbarea, angajatii au tendinta de a se opune schimbarii. S-a observat ca aceasta reactie este generala si se manifesta in diverse forme dupa cum oamenii percep schimbarea in mod diferit. Doar printr-o identificare proactiva si prin implementarea managementului schimbarii in diversele sale forme se poate influenta pozitiv acomodarea organizatiei cu schimbarea.
Incurajam implicarea managementului superior in orice proiect care atrage schimbarea, inainte si dupa implementare.

Iata cativa pasi relativ la cum consideram ca trebuie abordata schimbarea:
Definirea nevoii de schimbare
Explicarea modului in care schimbarea va afecta organizatia
Comunicarea beneficiilor schimbarii si a modalitatilor prin care angajatii se vor dezvolta datorita acestei schimbari
Dezvoltarea de programe care se vor ocupa de ingrijorarile legate de schimbare
Monitorizarea schimbarii si furnizarea impresiilor la sfarsitul proiectului cu privire la avantajele si dezavantajele obtinute. In cazul dezavantajelor, un plan de imbunatarire a situatiei este necesar
Remodelarea proceselor de business trebuie abordata in fazele de design si analiza ale proiectului. Este foarte important ca tehnologia sa "imbrace" procese de business eficiente. Daca se adauga tehnologie performanta unor procese defectuoase, tot ce se obtine reprezinta niste procese rapide dar defectuoase. Tehnologia exista pentru a ajuta afacerea sa functioneze mai simplu, mai repede si mai exact. Daca procesele de business nu sunt eficiente, tehnologia nu reprezinta un avantaj

Motivatie
Majoritatea programelor de Management al Schimbarii se refera la companii si procese.
Consideram ca programul nostru de Management al Schimbarii este mai eficient, cu sanse reale de succes, datorita faptului ca noi ne concentram mai mult pe individ decat pe institutie.
Dedicarea fiecarui anagajat va garanta succesul proiectului.

Concluzie
Majoritatea conducatorilor familiarizati cu schimbarea stiu ca oamenii conteaza.

Companiile vor culege roadele programelor de management al schimbarii numai atunci cand schimbarea apare la nivelul fiecarui angajat.

“Este nevoie de mult curaj sa te detasezi de ceea ce este familiar si asa-zis sigur, sa adopti ideea de nou. Doar ca nu exista siguranta reala in ceea ce nu mai are nici un sens. Exista mai multa siguranta in ideea de aventura si provocare, pentru ca in miscare exista viata si in schimbare sta puterea.” - Alan Cohen

Copyright 2007 Different IT Consulting. Toate drepturile rezervate.